2021. feb 10.

Belga mérföldkő: Senki sem akad fenn az első transznemű miniszteren

írta: Miss Eszti
Belga mérföldkő: Senki sem akad fenn az első transznemű miniszteren

Petra De Sutter kinevezése Belgium miniszterelnök-helyettesévé, európai szintű mérföldkő.

Philippe Buissin

Írta: Katrin Hugendubel az ILGA-Europe érdekképviseleti igazgatója.

De ami még ennél is elgondolkodtatóbb, hogy erre a mérföldkőre igazán fel sem figyeltünk a címsorokban.

De Sutter mindig is nyitott volt transz identitása iránt, és ezt a tényt politikai karrierje során soha nem próbálta elrejteni. Ennek ellenére mindig egyértelmű volt, hogy ő sokkal több ennél az identitásnál.

Orvosként és nőgyógyász ​​professzorként a nők jogainak, a nemek közötti egyenlőségnek és a szexuális reproduktív jogoknak a bajnoka. Minden politikai pozíciójában - függetlenül attól, hogy a belga szenátusban, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésében vagy az Európai Parlamentben volt - erőteljes szószólója volt az LMBTQ-jogoknak.

De a sok más területhez való hozzáértése és lenyűgöző szakmai eredményei valamint érdekképviseleti munkája együtt meghatározták meg karrierjét és kivívta társai tiszteletét.

Az, hogy a miniszterelnök-helyettes kinevezését a média az elvégzett munkájának tulajdonította, nem pedig transz identitásának, nemcsak lenyűgöző politikai karrierjét tükrözi, hanem a mai belga politika progresszív jellegét is. Nem nehéz elképzelni, hogy a címsorok másképp néznének ki egy másik országban - akár egy másik európai országban is.

Bár De Sutter kinevezéséből nem csinálnak szenzációt, mégis erőteljes pozitív üzenet ez a transz embereknek szerte a világon.

De Sutter talán soha nem helyezte műve középpontjába a transzjogokat, de soha nem zárkózott el attól, hogy példakép legyen. De ami még fontosabb a transz emberek számára, az a tény, hogy nemzeti szinten elfogadták, és hogy a médiában tisztességesen és tisztelettel bánnak vele, reményteli az egy olyan időszakban, amikor a transz-identitást egyre többen tagadják és sok európai országban törvényen kívül helyezik.

Romániában az Alkotmánybíróság ezen a héten elfogadta azt a jogszabályt, amely a nemek és a nemi identitás kérdéseit minden oktatási tantervből teljesen kitörli. Hasonló jogszabályokat már Bulgáriában is bevezettek. Andrzej Duda elnök által aláírt lengyel „Családi Karta” betiltja az LMBTQ kérdésekkel foglalkozó órákat az iskolákban. Az Egyesült Királyságban pedig a jogvédők arra figyelmeztettek, hogy az új oktatási irányelvek félreértelmezhetők, így az iskolák nem használhatnak a nemi identitást és a transzneműség lehetőségét tárgyaló anyagot.

Az év elején, a koronavírus megfékezésének kezdeteként, Magyarország jogszabályokat vezetett be a nemek elismerésének tényleges betiltására, míg Oroszországban törvényhozási lépések folynak ennek érdekében.

Mivel aggasztóan sok kormány aktívan megpróbálja megtagadni az LMBTQ-t, és a társadalom transznemű tagjait, örömteli, hogy Belgium politikai rendszere egyenrangúnak tekinti az LMBTQ-közösség tagját.

De Sutter nem azért érte el erős pozícióját az új belga kormányban, mert egy transznemű nő, aki szakértelmet nyújt az LMBTQ-jogokkal és a transzjogokkal kapcsolatos kérdésekben. Politikai tapasztaltsága, és döntéshozói kompetenciái miatt nevezték ki.

Ez érvényessé teszi identitását mind politikusként, mind transznemű nőként - és kiállást jelent a transzidentitások ellen Európa más részein történt támadások ellen.

De Sutter nemi identitása ugyan hiányozhat a Belga címsorokból. De ez így egy még erősebb üzenet.

Az eredeti cikk itt található: 

https://www.politico.eu/article/petra-de-sutter-transgender-deputy-prime-minister-milestone-progress/

 

Szólj hozzá

Idegentollak