2021. már 04.

Cseh Katalin (MOMENTUM) európai parlamenti képviselő válasza

írta: Miss Eszti
Cseh Katalin (MOMENTUM)  európai parlamenti képviselő válasza

Katalin CSEH

Tisztelt Péter Eszter szerkesztő!

Köszönöm levelét és a Miss Eszti Blog érdeklődését ezekkel a valóban fontos kérdésekkel kapcsolatban.

Önnek van-e személyes ismerősei között transznemű ember?

Igen, vannak transznemű barátaim, mindig is sokat tanultam tőlük bátorságból és kitartásból.

Mit gondol? Saját érzése szerint mennyire járatos az LMBT+ mozgalommal kapcsolatos kérdésekben?

Fontosnak tartom, hogy az LMBT+ mozgalommal kapcsolatban is naprakész információim legyenek. Az átlagosnál talán jobban képben vagyok ezzel a területtel, de nem mondanám magam szakértőnek.

Mennyire tartja Ön fontosnak a jelenlegi helyzetben a transzneműekkel kapcsolatos kérdéseket?

Nagyon fontosnak tartom, hogy a jelenlegi helyzetben kiemelten foglalkozzunk a transznemű emberekkel és küzdjünk az őket ért jogfosztások ellen.

Mi a véleménye a transznemű közösséget ért jogfosztásról?

Szomorú és sajnálatos események ezek, amik ellen fel kell lépnünk. A Momentumnál mi hisszük és valljuk, hogy minden ember egyenlő.

Jelenlegi pozíciójában mit tesz, illetve mit tudna tenni azért, hogy a transz közösség életét javítsa?

Minden lehetséges fórumon és formában ki kell állnunk az LMBT+ emberek jogaiért. Az EU-ben a diszkrimináció semmilyen formája sem megengedhető.

Éppen ezért kiemelten fontosnak tartottam, hogy a januári plenáris ülésen elfogadott Nemi egyenlőségi stratégiában is elítéltük a homofób és transzfób gyűlöletbeszédet, továbbá az olyan intézkedéseket, mint például az LMBT+-mentes övezetek népszerűsítése Lengyelországban, valamint a transznemű személyek jogi elismerésének megszüntetése Magyarországon, ami súlyosan sérti a transznemű és interszexuális személyek jogait. Az akkori jelentésben követeltük továbbá, hogy a következő többéves pénzügyi keretben megnövelt és elkülönített pénzügyi támogatásban részesüljenek többek között azok a szervezetek is, amelyek az LMBT+ jogokkal foglalkoznak.

A jelentésben továbbá rámutattunk arra, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága következetesen és egyértelműen amellett foglalt állást, hogy az európai jogi kereten belül a nemi hovatartozás jogi elismerése a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való jog hatálya alá tartozik, e jogot pedig az emberi jogok európai egyezményének 8. cikke kifejezetten védi.

Európai parlamenti pártcsaládunk rendszeresen szervez különböző eseményeket, konferenciákat és meghallgatásokat az LMBT+ jogok támogatásának érdekében, novemberben például megvizsgáltuk az LMBT+ személyek esélyegyenlőségére vonatkozó első uniós stratégiát, amely az LMBT+ személyeket érintő egyenlőtlenségekkel és kihívásokkal foglalkozik, és a következő 5 évre vonatkozó célzott fellépéseket, többek között jogi és finanszírozási intézkedéseket határoz meg.

Amennyiben az ellenzék kormányra kerülne, Ön szorgalmazná-e, hogy a transznemű közösség visszakapja korábbi jogait: a nemváltoztatáshoz szükséges beavatkozások és a nemük jogi elismerésének lehetőségét?

A Momentum szerint minden ember egyenlő, mindig kiálltunk és a jövőben is ki fogunk állni az egyenlőség mellett. Meggyőződésünk, hogy senkit nem érhet hátrányos megkülönböztetés vagy jogfosztás azért, mert transznemű.


Üdvözli önt és olvasóit,

Cseh Katalin
Momentum Mozgalom
Alelnök, Renew Europe frakció
Európai Parlament

 

A kép a www.europarl.europa.eu-ról származik.

Szólj hozzá

Ajánló