2021. már 09.

Gurmai Zita, illetve az MSZP frakció hivatalos válasza

írta: Miss Eszti
Gurmai Zita, illetve az MSZP frakció hivatalos válasza

g022.jpg

Tisztelt Péter Eszter!

Köszönjük a megtisztelő megkeresést. Engedje meg, hogy az MSZP Országgyűlési Képviselőcsoportja nevében Gurmai Zita, frakcióvezető-helyettes válaszait továbbítsuk. Frakcióvezető-helyettes asszony szakpolitikusként sok éve foglalkozik a  nőket érintő ügyekkel, a meleg és transznemű emberek problémáival, így az ő álláspontja egyben az MSZP-frakció álláspontja is.
Üdvözlettel, MSZP Sajtóosztály
Önnek van-e személyes ismerősei között transznemű ember?

Van, de nem tudom mennyi.

Mit gondol? Saját érzése szerint mennyire járatos az LMBT+ mozgalommal kapcsolatos kérdésekben?

Mintegy 20 éve foglalkozom nőket érintő ügyekkel, a meleg és transznemű emberek problémáival. Politikusként ástam bele magam e témákba, s gyümölcsöző munkakapcsolatot építettem ki e problémák kutatóival, szakértőivel, aktivistákkal. 

Mennyire tartja Ön fontosnak a jelenlegi helyzetben a transzneműekkel kapcsolatos kérdéseket?

Az alapvető jogok ügye nem helyzetfüggő, mindig prioritás.

Mi a véleménye a transznemű közösséget ért jogfosztásról?

Elfogadhatatlan.

Jelenlegi pozíciójában mit tesz, illetve mit tudna tenni azért, hogy a transz közösség életét javítsa?

A legfontosabb, amit tehetünk, hogy készülünk a 2022-es kormányváltásra. Csak a kormányváltás szüntetheti meg az intézményesített állami diszkriminációt. De azt a politikai agressziót, gyülöletcunamit is, amely nem kevésbé káros, és amelyet a Fidesz erre az országra eresztett.

Amennyiben az ellenzék kormányra kerülne, Ön szorgalmazná-e, hogy a transznemű közösség visszakapja korábbi jogait: a nemváltoztatáshoz szükséges beavatkozások és a nemük jogi elismerésének lehetőségét?

Az MSZP programjának világosan, egyértelműen része Az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 2020. évi módosításának visszavonása.  Mint emlékezetes, az Országgyűlés 2020. május 19.  napján szavazta meg az Egyes közigazgatási tárgyú törvények módosításáról, valamint ingyenes vagyonjuttatásról szóló 2020. évi XXX. törvényt, melynek 33. §-a megtiltotta a transzneműek számára, hogy nemüket hivatalosan is elismertethessék. Ez a pont szerepel az előzetes hatpárti esélyegyenlőségi programban is. Kormányon nemcsak szorgalmaznánk az alapvető jogok tiszteletben tartását, hanem konkrétan ígérjük: visszaállítjuk a korábbi állapotokat.

A kép az mszp.hu-ról származik.

Szólj hozzá