2021. már 17.

Rónai Sándor (DK) az Európai Parlament LGBTI Intergroup tagjának válasza

írta: Miss Eszti
Rónai Sándor (DK) az Európai Parlament LGBTI Intergroup tagjának válasza

Rónai Sándor

Kedves Eszter!

Köszönöm megkeresésedet. Alábbiakban küldöm kérdéseidre adott válaszaimat.

Üdvözlettel,

Rónai Sándor

Önnek van-e személyes ismerősei között transznemű ember?

Nem csak ismerősöm, de távoli rokonom is van, aki transznemű.

Mit gondol? Saját érzése szerint mennyire járatos az LMBT+ mozgalommal kapcsolatos kérdésekben?

Tájékozottnak tartom magam az LMBT+ mozgalommal kapcsolatos kérdésekben. Napi szinten követem mind az otthoni, mind az európai történéseket. Tagja vagyok az Európai Parlament LGBTI Intergroupjának, amely egy tagállamokon, pártcsaládokon és szakbizottságokon átívelő csoportosulás, így első kézből értesülök minden olyan ügyről, ami az LMBT+ közösséget érinti.

Mennyire tartja Ön fontosnak a jelenlegi helyzetben a transzneműekkel kapcsolatos kérdéseket?

A feleségemmel két kisgyermeket nevelünk abban a szellemben, hogy minden ember egyenlő. Arra tanítjuk őket már kiskorukban, hogy minden embert el kell fogadni, nemi hovatartozástól, bőrszíntől és származástól függetlenül. A magyar kormány már évek óta nyílt harcot folytat a transznemű és a teljes magyar LMBT+ közösség ellen. Az őket ért folyamatos jogfosztások egyre csak növelik az őket érő diszkriminációt, legyen szó életük bármely területéről. Az ember nemi identitása magánügy és az államnak ill. politikusnak semmi beleszólása nem lehet ebbe. Az állam egyedüli feladata, hogy mindenki számára egyenlő lehetőségeket biztosítson. Én erre törekszem.

Mi a véleménye a transznemű közösséget ért jogfosztásról?

 A FIDESZ-kormány csak az elmúlt évben több olyan törvényjavaslatot nyújtott be, amelyekkel ellehetetlenítette transznemű honfitársaink mindennapjait. Sajnálatosnak tartom, hogy a kormány a világjárvány és a gazdasági válság közepette is csak arra koncentrál, hogy mostoha helyzetet teremtsen a saját világképébe nem illő emberek számára és csorbítsa emberi jogaikat.

Jelenlegi pozíciójában mit tesz, illetve mit tudna tenni azért, hogy a transz közösség életét javítsa?

 EP-képviselőként minden alkalmat megragadok arra, hogy felhívjam az európai parlamenti képviselőtársaim figyelmét a magyar LMBT+ társadalom helyzetére. Az LGBTI Intergroup tagjait mindig tájékoztatom az otthoni fejleményekről és közös akcióra invitálom őket. Több alkalommal fordultunk közösen az Európai Bizottsághoz vagy szerveztünk social media kampányt, hogy még több ember értesüljön a magyar helyzet súlyosságáról és kiállhasson a magyar LMBT+ közösség mellett.

 A múlt héten az Európai Parlament az Unió teljes területét LGBTQI-szabadság zónává nyilvánította. Továbbra is az a célunk, hogy egy olyan Európai Uniót hozzunk létre, ahol mindenki a saját nemi identitása szerint élhet. Én is kiálltam a kezdeményezés mellett és támogattam az állásfoglalás elfogadását.

Amennyiben az ellenzék kormányra kerülne, Ön szorgalmazná-e, hogy a transznemű közösség visszakapja korábbi jogait: a nemváltoztatáshoz szükséges beavatkozások és a nemük jogi elismerésének lehetőségét?

 A Demokratikus Koalíció mindig kiállt az egyenlőség és az elfogadás mellett. Minél inkább arra törekszünk, hogy az emberi méltóság és az emberi jogok védelme a legmagasabb szinten megvalósulhasson.

A kép a dkp.hu oldalról szérmazik.

Szólj hozzá

Hasznoslehet