2016. sze 20.

Kalifornia az első állam, amely transz foglalkoztatási rendszert létesít

írta: Miss Eszti
Kalifornia az első állam, amely transz foglalkoztatási rendszert létesít

A transvanilla.hu cikke

Kalifornia elindította legelső olyan programját, amely transz embereknek segít munkát találni.

Az Egyesült Államok történetében először, a Kaliforniai Transznemű Munkahely Projekt (California Transgender Workplace Project) célul tűzte ki, hogy felveszi a küzdelmet a transzfób diszkriminációval szemben és csökkenti a munkanélküliek arányát a transznemű közösségen belül.

A transz emberek munkanélküliségi aránya kétszerese az országos átlagnak, és még a fekete és más nemzeti kisebbségekénél is magasabb.

A Kaliforniai Éttermek Szövetségével (California Restaurant Association) közösen kivitelezett projekt éttermekben fogja álláshoz juttatni a transz embereket szerte az államban.

Azoknak, akik a programban szereplők közül alkalmaznak valakit, az új alkalmazott első ledolgozott 60 órájának munkabérét kifizetik, egy, a kormányzat által erre a célra kiutalt 150.000 dolláros segélyalapomból.

A projekt egy Michaela Mendelsohn nevű transz nőnek köszönhetően indult el, aki számos franchise tulajdonosa Dél-Kaliforniában.

„ Nemrégiben elterjedt a híre annak, hogy egy transz étteremtulajdonos vagyok, aki transz embereket támogat.” – nyilatkozta Mendelsohn.

Amíg 2012-ben fel nem vette első transz alkalmazottját, addig ő volt az egyetlen transz ember a tulajdonában lévő éttermek dolgozói között.

Akkor döntötte el, hogy tennie kell valamit, amikor olyan transz emberek történeteit hallotta, akiket kinevettek az állásinterjúkon, vagy akiknek azt mondták, hogy az állást már betöltötték, amikor megjelentek a munkaerőfelvevő vezetőkkel megbeszélt találkozón.

Szólj hozzá