2016. okt 26.

Ed Wood

írta: Miss Eszti
Ed Wood

ed-wood-ed-wood-27933704-1819-2480.jpg

A világ legjobb Hollywoodi rendezőjének kiléte valószínűleg mindig is titok marad. A legrosszabb rendező személye körül azonban elég széleskörű konszenzus alakult ki. Ez az ember pedig Edward D. Wood junior! Ő volt az az ember aki soha semmit sem vett fel kétszer.

wood.jpeg

Ed Wood 1924-ben született, édesanyja egyedül nevelte és már gyermekkorában kialakult benne a női ruhák iránti vonzódás. Kedvence az angóra pulóver volt, amit forgatásokon is előszeretettel viselt. Első jelentős filmje az 1953-ban megjelent Glen vagy Glenda volt. Ez a film a nemváltoztatás problematikáját dolgozza fel a maga sajátos Ed Woodi mórján.

mv5bmjexmtg3odezml5bml5banbnxkftztgwmjmyntc2mde_v1.jpg

Ez után még számos filmet rendezett, zömében kis költségvetésű horrorfilmekben utazott, állandó főszereplője pedig a Drakula filmekkel világhírűvé vált Lugosi Béla volt. Bár későbbi filmjei már nem kapcsolódtak a transzneműséghez, a színészek között rendszeresen feltűntek, a civil életben transzvesztitaként, vagy transzneműként élő emberek. Edward életében nem volt képes igazán befutni, de az utókor felfedezte és manapság a trash videózás csúcsát jelenti az Ed Wood filmek fogyasztása.1994-ben Tim Burton rendezett filmet az addigra legendássá vált rendező hihetetlenül színes és fordulatos életéről, Johnny Depp zseniális főszereplésével. Ez utóbbi film megnézését mindenkinek ajánlom, mert hihetetlenül színes és szórakoztató történet, olyan abszurd humorral amit csakis a valódi élet ihlethetett!.

Szólj hozzá

Ajánló Idegentollak