2021. feb 10.

A belga De Sutter új utat tör a transznemű politikusok számára

írta: Miss Eszti
A belga De Sutter új utat tör a transznemű politikusok számára

A POLITICO áttekintése azokról, akik utat nyitottak Petra De Sutter előtt, aki ma Európa legmagasabb rangú transznemű politikusa.

Daina Le Ladric

Írta: LAURENZ GEHRKE

Petra De Sutter történelmet írt csütörtökön azzal, hogy kinevezték Belgium új miniszterelnök-helyettesévé, ezzel Európa legmagasabb rangú transznemű politikusává vált.

De Sutter korábban is úttörő volt az EU transznemű közösségében, ő lett az első belga transznemű nő egy politikai párt parlamenti listáján, amikor a 2014-es európai parlamenti választásokon indult, bár sikertelenül. Később ugyanabban az évben ő lett az első nyíltan transznemű belga képviselő, és tavaly végül az EP-képviselői mandátumot is elnyerte.

Katrin Hugendubel, az ILGA-Europe LMBTQ jogvédő szervezet érdekképviseleti igazgatója „nagy hírként” méltatta De Sutter új szerepét, hozzátéve: „Hiányozni fog az egyik legerősebb partnerünk az Európai Parlamentben, de a szívünk mélyén örülünk, mert az esélyegyenlőség és a társadalmi igazságosság bajnokának kulcsszerepe lesz a belga kormányban. ”

De Sutter - aki korábban nőgyógyászként és termékenységi szakértőként, a mesterséges megtermékenyítéshez való hozzáférés javítását célzó jogszabályok előmozdítása érdekében is sokat dolgozott - korábban azt hangsúlyozta, hogy a transzneműség csak egy része a szeméyliségének.

"Nem akarom, hogy a transzneműségemre redukálódjak, ez csak az identitásom egyik része" - mondta tavaly az európai választások kampányában. - Sok más van. Azt akarom, hogy az emberek munkám, politikai eredményeim miatt beszéljenek rólam. ”

Az áttekintés a nyíltan transznemű politikusok történetéről azt mutatja, hogy viszonylag rövid azoknak a listálya, akik De Sutter előtt jártak Európában, valamint a világban.

A 2017-es „Út a sokszínűséghez: LMBTQ részvétel a munkásvilágban” című könyvben a német Christian Schenk-et Európa első transznemű parlamenti képviselőjeként azonosítja, bár 1990-ben a Bundestaghoz való csatlakozásakor nyilvánosan nem volt transznemű, és erre 2006-ig nem is lehetett volna törvényes lehetősége, addigra viszont már nem volt képviselő.

Schenk, aki 1990 és 2002 között képviselőként tevékenykedett, több interjúban azt mondta, miután nyilvánosan megjelent, hogy - még nőként küzdött a nők jogaiért – a továbbiakban ez férfiként folytatja. "A tesztoszteron a hormon egyensúlyt változtatja meg, és nem azt, ami az ember fejében van" - mondta.

Az első nyíltan transznemű képviselő Európában az olasz Vladimir Luxuria volt, akit 2006-ban választottak be a képviselőházba.

Kampánya közben Luxuria azt panaszolta, hogy Olaszország „azon kevés nemzet egyike az Európai Unióban, amely nem ismeri el a civil szervezeteket, akik a melegek jogainak védelméért állnak ki. Az ország csak egy évtizeddel később kezdte el elismerni az azonos neműek civil szervezeteit.

Amikor Luxuria 2008-ban elhagyta a képviselőházat, Európában nemzeti szinten nem voltak transz parlamenti képviselők, amíg Anna Grodzka 2011-ben be nem került a lengyel parlamentbe 2015-ig, egy évvel ezután, De Sutter bekerült a belga szenátusba.

„Ma Lengyelország változik. Én vagyok a bizonyíték emellett és Robert Biedroń, egy homoszexuális ember, egy homofóbiaellenes kampány vezetője, aki Gdyniában indul. ”- mondta akkor Grodzka, hozzátéve, hogy ő lesz az egyetlen transz parlamenti képviselő a világon - legalábbis egyelőre. A világ első nyíltan transznemű képviselője, az új-zélandi Georgina Beyer 2005-ben lépett hivatalba és 2007-ben hagyta el azt.

Annak ellenére, hogy Grodzka meg volt győződve arról, hogy megválasztása a változás kezdetét jelentette Lengyelország számára, az LMBTQ közösség tagjai azóta fokozott diszkriminációval szembesülnek - különösen az év eleji elnökválasztás óta.

Az Európai Parlament első nyíltan transznemű tagja Nikki Sinclaire volt, aki az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának európai parlamenti képviselőjeként, majd 2009 és 2014 között függetlenként dolgozott, és 2013-ban transzneműként jelent meg.

Hugendubel, az ILGA-Europe képviselője szerint De Sutter új szerepe különösen akkor jelentős, amikor „Európában durva módon támadják a transzjogokat, és megkérdőjelezik a nemi identitás valódiságát”.

"Nagyon sokat jelent az LMBTI-közösség számára, ha olyan nőt lát, mint ő, akit kineveznek egy európai kormány egyik legmagasabb posztjára."

Az eredeti itt olvasható: 

https://www.politico.eu/article/petra-de-sutter-breaks-new-ground-transgender-politicians/

Szólj hozzá