2021. feb 16.

Szél Bernadett független képviselő válasza

írta: Miss Eszti
Szél Bernadett független képviselő válasza

Képviselő fényképe

Kedves Eszter!

Nagyon köszönöm a megkeresését, alábbiakban küldöm részletesebb válaszaimat. Mindenekelőtt szeretném kiemelni, hogy végtelenül igazságtalannak és kegyetlennek tartottam, amit Önökkel tettek, végig küzdöttem is minden létező eszközzel és minden tőlem telhetőt meg fogok tenni annak érdekében, hogy a helyzet változzon. 
Üdvözlettel: 
Szél Bernadett
Önnek van-e személyes ismerősei között transznemű ember?
Igen, vannak transznemű ismerőseim, es mivel több érintett fordult hozzám a jogfosztó törvény kapcsán, egyre több van.
Mit gondol? Saját érzése szerint mennyire járatos az LMBT+ mozgalommal kapcsolatos kérdésekben?
Figyelemmel kísérem az LMBT+ mozgalom tevékenységét, az általuk felkarolt ügyeket, és több szervezettel is kapcsolatban vagyok. Rendszeres résztvevője vagyok a Pride-nak, és politikusként is kiállok az LMBT+ emberek jogai mellett.
Mennyire tartja Ön fontosnak a jelenlegi helyzetben a transzneműekkel kapcsolatos kérdéseket?
Az, hogy mennyire érvényesül egy országban az egyenlőség és az egyenlő emberi méltóság, mindig fontos kérdés. Ha a kormány elkezdi korlátozni az egyik kisebbség jogait, sorra következik a többi csoport, ennek ez a logikája. A módosítások célja azoknak az embereknek a kirekesztése, akik nem férnek bele a kormány ideálképébe. Tágabban nézve pedig az identitáspolitizálás célja a társadalom megosztása a többségre és a kisebbségre, akiket szembe lehet fordítani egymással. Ez egy nagyon tudatos hatalomtechnikai eszköz, amivel a saját táborukat próbálják egyben tartani egyes csoportok démonizálásával. A transzneműek jogfosztása is ebbe a sorba illeszkedik — kegyetlenül léptek át embereken, ami elfogadhatatlan.
Mi a véleménye a transznemű közösséget ért jogfosztásról?
Amit a parlamentben az általam benyújtott módosító javaslat vitájában is elmondtam: ez egy kegyetlen jogfosztás, emberek magánéletébe való durva beavatkozás és a hátrányos megkülönböztetés törvényi szintre emelése. Igazi gonosz törvény, mert sok ezer embernek teszi élhetetlenné az életét Magyarországon. Ha a transzneműeknek tilos a nemváltoztatás hivatalos elismertetése, akkor a személyazonosítást igénylő valamennyi ügyben magyarázkodásra kényszerülnek. Emellett megnőhet a munkahelyi diszkriminációjuk is.
Jelenlegi pozíciójában mit tesz, illetve mit tudna tenni azért, hogy a transz közösség életét javítsa?
Az ominózus törvényhez módosító javaslatot nyújtottam be, és a bizottsági ülésen felolvastam az érintettek véleményét a törvényről. Erre megkaptam, hogy a Fideszt és a KDNP-t egyáltalán nem érdekli az, amit az érintettek gondolnak. Ez akkor nagyon sok emberhez eljutott és sokak számára megmutatta, hogy a Fidesz milyen szinten lép át embereken és emberi sorsokon, mennyire nem érdekli őket az ember maga. Nagyon sok portálnak nyilatkoztam akkor, külföldieknek is. Mindenki elborzadva figyelte, hogy a járvány kellős közepén ráncigálja elénk a Fidesz ezt a törvényt: akkor, amikor tiltakozni sem tudunk ellene. Ombudsmanhoz is fordultam, itt olvasható a válasz: 
Amennyiben az ellenzék kormányra kerülne, Ön szorgalmazná-e, hogy a transznemű közösség visszakapja korábbi jogait: a nemváltoztatáshoz szükséges beavatkozások és a nemük jogi elismerésének lehetőségét?
Az önazonossághoz való jogot alapjognak tekintem, és elutasítok minden olyan jogfosztást, ami arról szól, hogy egyetlen helyes identitást írjunk elő az emberek számára. A transzneműeknek vissza kell kapniuk a nemük hivatalos elismertetésének lehetőségét, ezért a válaszom igen.
A kép a parlament.hu-ról származik.
Szólj hozzá

Ajánló Hasznoslehet