2021. feb 23.

Az ILGA-Europe nemzetközi LMBT ernyőszervezet 2021-es országjelentése: SZLOVÁKIA

írta: Miss Eszti
Az ILGA-Europe nemzetközi LMBT ernyőszervezet 2021-es országjelentése: SZLOVÁKIA

Szlovákia zászlaja – Wikipédia

SZLOVÁKIA

GYŰLÖLETBESZÉD Augusztusban a „FUCK LMBT” feliratot ellátott festettek a pozsonyi Lafranconi hídra. Ugyan ezek az emberek nem sokkal később a főváros egy másik helyén jelentek meg. Matúš Vallo polgármester eltávolította a feliratokat, és azt mondta:

„Nem fogunk tolerálni semmiféle gyűlöletkifejezést. Polgármesterként azt kívánom, hogy Pozsony legyen toleráns város, ahol senkinek nem kell félnie vagy szégyellnie másságát, és ahol mindannyiunkat tiszteletben tartanak beállítottságunkban és értékeinkben. ”

EGYENLŐSÉG ÉS ANTIDISZKRIMINÁCIÓ Folytatódott az LMBTI-kérdésekkel kapcsolatos polarizáció ebben az évben. Igor Matovič új miniszterelnök, akinek márciusban alakította meg koalíciós kormányát, , vallásos konzervativizmusáról híres. Májusban Olga Pietruchova, a Munkaügyi Minisztérium nemek közötti esélyegyenlőség és egyenlő bánásmódért felelős osztályának igazgatója lemondott posztjáról, majd a közösségi médiában elmondta:

„Túl gyakran hallottam lengyel kollégáimat a nemzetközi fórumokon a Gender ideológiáról beszélni, kormányzatot nyilatkozni az LMBTI-propagandáról. Én ezt nem tudom megtenni, és nem is fogom. "

Az LMBTI emberi jogi kérdésekkel szembeni ellenséges hozzáállás kézzelfogható volt a Parlamentben május 13-án, amikor Mária Patakyová ombudsman bemutatta éves jelentését, amely komoly visszhangot keltett (lásd bővebben: EMBERI JOGOK VÉDELME). A jelentés, bár csak röviden, aggodalommal vette tudomásul, hogy számos LMBTI-emberi jogi kérdés megoldatlan marad, és Szlovákia nemzetközi jog szerinti kötelezettségeit még végre kell hajtani.

CSALÁD A COVID-19 járvány elmélyítette az egyenlőtlenségeket a különböző nemű és az azonos nemű családok jogai között. A szivárványcsaládokban élő azonosnemű  párokat és / vagy szülőket kizárták a járvány terheinek enyhítésére irányuló intézkedésekből, mint például a családegyesítés, a betegség alatti szülői szabadság és mások. Éves jelentésében az ombudsman kiemelte, hogy Szlovákia egyike azon hat uniós országnak, amelyek még mindig nem nyújtanak jogi elismerést az azonos nemű párok számára, amelyet orvosolni kell (lásd még az Emberi jogok fejezetet). A Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt (EP: Európai Konzervatívok és Reformisták Pártja) és a Progresszív Szlovákia (EP: ALDE / Renew Europe) támogatták a bejegyzett élettársi kapcsolatot választási kampányaik során. Csak az SaS jutott be a parlamentbe, és ma már a kormánykoalíció tagja. Az új kormány kiáltványa az együttélő párok és az azonos nemű párok öröklési és tulajdonjogi törvényeinek rendezését ígéri.

SZERVEZŐDÉSI SZABADSÁG A COVID-19 járvány miatt online ünnepelték a pozsonyi Pride-ot. Az előadók között volt Mária Patakyová ombudsman, Matúš Vallo pozsonyi polgármester, Mária Kolíková igazságügyminiszter és Anna Polcková evangélikus lelkész. Szlovákia elnöke hivatalos nyilatkozatában fejezte ki támogatását.

EGYESÜLÉSI SZABADSÁGA Új online közösségi hálózat indult júliusban, amelynek célja, hogy biztonságos helyet biztosítson az LMBT emberek számára. A hálózathoz az első napon 1500 ember csatlakozott.

KIFEJEZÉS SZABADSÁGA Január Plusz 7 Dní főszerkesztője, Katarína Šelestiaková lemondott, miután a miniszterelnök blokkolta egy interjú közzétételét, ahol szexuális irányultságáról kérdezték. Šelestiaková azzal érvelt, hogy tekintettel Pellegrini ellenséges álláspontjára az LMBT-jogokkal kapcsolatos kérdésekben, jogos volt feltenni ezeket a kérdéseket. Például júniusban Pellegrini (aki ekkor már nem volt miniszterelnök) minden idézhető adat nélkül kijelentette, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolat nem releváns téma Szlovákiában, és senki sem kéri. Június 1-jén Anna Polcková evangélikus lelkész egy podcastban azt mondta, hogy ha Jézus ma visszatérne, valószínűleg melegként vagy roma nőként térne vissza. Nyilatkozatát más egyházi vezetők bírálták - három püspök közzétette közös válaszát, figyelmeztetve ebben arra, hogy a lelkész nézete istenkáromlás. E figyelmeztetések ellenére Polcková úgy döntött, hogy beszédet mond a pozsonyi Prideon.

EMBERI JOGOK VÉDELME Az ombudsman kemény kritikát kapott éves jelentéséért (lásd: Az egyenlőség és ANTIDISZKRIMINÁCIÓ, valamint CSALÁD), amely felsorolta az emberi jogok és szabadság több mint száz olyan esetét, amelyet az állami szervek megsértettek 2019-ben. A jelentés kis töredéke az azonos nemű párok jogi elismerésének fontosságáról, valamint a törvényes nemi elismerés kötelező sterilitási követelményének eltörlésének fontosságáról is szól. Több politikus kifejezetten támadta ezeket a szakaszokat, kijelentve, hogy a jelentés „ideológiailag van megalapozva”, úgy hangzik, mintha egy Soros által finanszírozott civil szervezet írta volna, hogy terjesszék az „LMBTI-propagandát”. Čaputová elnök jóváhagyja a jelentést. Ettől függetlenül a 150 képviselő közül csak 34 szavazott az elfogadására, ezzel először jelezve, hogy az ombudsman jelentését a Parlament nem ismerte el.

A NEM JOGI ELISMERÉSE Szeptemberben az egészségügyi miniszter nem volt hajlandó aláírni a nemek megváltoztatásával kapcsolatos orvosi szakvélemény kiadására vonatkozó orvosi eljárások egységesítésére vonatkozó szakmai irányelveket, amelyeket 2019-ben készített az előző kormány által létrehozott munkacsoport. Ő a harmadik miniszter, aki megtagadta a folyamat előmozdítását. Az irányelvek eltörölnék a kényszersterilizálást és az egyéb orvosi beavatkozásokat, mint a nemek törvényes elismerésének követelményeit, és ezeket az orvosok és a transz-szószólók közösen dolgozták ki. A kérdés legutóbbi ülésére 2020 januárjában került sor, az előző kormány vezetésével. A folyamatot a választások és a COVID-19-járvány megakasztotta. A transzemberek hozzáférése a nemek törvényes elismeréséhez most veszélybe került. Az egészségügyi szakemberek kijelentették, hogy az irányelvek elfogadása nélkül nem kívánnak transz-egészségügyi szolgáltatásokat nyújtani. (lásd: EMBERI JOGOK VÉDELME)

Szólj hozzá

Idegentollak