2021. feb 19.

Az ILGA-Europe nemzetközi LMBT ernyőszervezet 2021-es országjelentése: MAGYARORSZÁG

írta: Miss Eszti
Az ILGA-Europe nemzetközi LMBT ernyőszervezet 2021-es országjelentése: MAGYARORSZÁG

Képtalálatok a következőre: ilga europe

ÁRUKHOZ ÉS SZOLGÁLTATÁSOKHOZ VALÓ HOZZÁFÉRÉS Decemberben az Egyenlő Bánásmód Hatóság (ETA) megállapította, hogy egy szálloda megkülönböztetést gyakorolt, amikor megtagadta a Pécs Pride-ot szervező helyi civil szervezet rendezvényének megrendezését.

MENEKÜLTEK Július 16-án az Emberi Jogok Európai Bírósága a Rana kontra Magyarország ügyben kimondta, hogy egy iráni transzmenekültnek joga van a neme törvényes elismeréséhez. A kormány kifizette a kártérítést, de a férfi iratait továbbra sem változtatták meg.

GYŰLÖLETBESZÉD ÉS ERŐSZAK Augusztusban Orbán Viktor miniszterelnök felszólította a szomszédos kormányokat, hogy álljanak ki a keresztény értékek mellett, figyelmeztetve a nyugati erőfeszítésekre, amelyek az „Isten nélküli világ, szivárvány családok, migráció és nyitott társadalmak kikísérletezésére irányulnak”. Több önkormányzat a Pride idején felvonta a szivárványzászlót, amelyek egy részét a szélsőjobboldali aktivisták erőszakkal eltávolították vagy elégették. A zöld, baloldali Karácsony Gergely (Párbeszéd Magyarországért) Budapest főpolgármestere, és a helyi önkormányzatok többi polgármestere elítélte a támadásokat. Soltész Miklós államtitkár elmondta: „... nincs szükségünk erre a szivárványos zászlóra, vigyük vissza Nyugatra, azokra az értékekre van szükségünk, amelyeket Isten több mint 2000 éve írt az emberek lelkébe”. Szeptemberben a Mi Hazánk Mozgalom képviselője, Dúró Dóra gyűlöletes megjegyzéseket tett a „Meseország mindenkié” című gyermekkönyvre, amelyet a Labrisz Leszbikus Egyesület adott ki, és megsemmisített egy példányt egy papíraprítóban. A könyv sokféle családot és szereplőt ábrázol. Orbán Viktor miniszterelnök megjegyezte, hogy a homoszexuálisoknak „békén kell hagyniuk gyermekeinket”. A könyv hamarosan az 1. helyet szerezte meg az online áruházakban.

TESTI ÖNAZONOSSÁG Félő, hogy a „születési nem” módosításának tilalma (lásd: A nem jogi elismerése című rész alatt) az interszexuális gyermekek szüleit rákényszerítheti a helyreállító műtétek idő előtti elvégzésére.

VÁLTOZATOSSÁG ÉS ESÉLYEGYENLŐSÉG Létrejött a „Néma szivárvány”, az LMBT-siketek csoportja. A csoport a Pride Fesztivál keretében nagyon népszerű filmvetítést tartott, és tájékoztató videókat készít a biztonságosabb szexről, az LMBT-jogokról és a mentális egészségről jelnyelven.

OKTATÁS December 15-én a parlament módosította az Alaptörvényt, hogy tovább erősítse a transz-ellenes vonalat, létrehozva a gyermekek „jogát” arra, hogy azonosuljanak születési nemükkel, „megvédjék” őket a beavatkozásoktól annak megváltoztatására és a keresztény értékek szerinti oktatáshoz.  Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a „Meseország mindenkié” (lásd Gyűlöletbeszéd és erőszak) könyvet alkalmazó oktatók büntetőeljárás alá vonhatók. Két önkormányzat betiltotta a könyvet az óvodákban, egy harmadik pedig minden intézményben betiltotta az LMBTQ-propagandát.

FOGLALKOZTATÁS A Háttér Társaság részletes gyakorlati útmutatót készített, amely segíti a munkáltatókat abban, hogy eligazodjanak a nemek törvényes elismerésének tilalmából fakadó nehézségeken egy foglalkoztatási környezetben. A nem kormányzati szervezetek koalíciója útmutatót adott ki a munkaadók számára a COVID-19 járvány sebezhető munkavállalókra, köztük az LMBTQI-emberekre gyakorolt ​​hatásáról.

EGYENLŐSÉG ÉS ANTIDISZKRIMINÁCIÓ A parlament december 1-jén megszavazta az Egyenlő Bánásmód Hatóság (ETA), Magyarország legfontosabb esélyegyenlőségi testületének megszüntetését. 2021. január 1-jétől az ETA feladatait az alapvető jogok biztosa, jelenleg Kozma Ákos hű kormánytámogató látja el, aki hallgat az LMBTI-kérdésekről.

CSALÁD Legalább két esetben a kormányhivatal megtagadta a leszbikus párok gyermekgondozási támogatását. Az első esetben a megtagadást bírósági eljárás indításakor vonták vissza. A második esetben az elutasítást a belső jogorvoslati eljárás során. A bíróság egyetértett az Egyenlő Bánásmód Hatósággal abban, hogy az, hogy Szivárvány Családokért Alapítvány nem szerepel a kormány családi honlapján, diszkriminatív. Novemberben a Háttér Társaság és a Szivárvány Családok #acsaladazcsalad kampányt indítottak az azonos nemű, gyermeket nevelő párok elleni növekvő politikai támadások ellen. Több ezer ember és sok híresség csatlakozott, és a kampány több mint 600 000 embert ért el online, és több tévécsatorna beszámolt róla. December 15-én a parlament elfogadta az Alaptörvény módosítását, kiegészítve az „Az anya nő, az apa férfi” mondattal. A polgári törvénykönyv és a gyermekvédelmi törvény egyidejű változtatása az országban csak házaspárokra korlátozza az örökbefogadást, és csak a családpolitikáért felelős miniszter adhat személyesen mentességet.

EGYESÜLÉSI SZABADSÁGA Az Európai Bíróság megállapította, hogy a külföldi ügynökökről szóló törvény ellentétes az uniós joggal.

KIFEJEZÉS SZABADSÁGA A CitizenGO szeptemberben petíciót indított a „Meseország mindenkié” ellen (lásd gyűlöletbeszéd és erőszak). A könyvet árusító könyvesboltokat a homoszexualitás hirdetőinek bélyegezték, és munkatársaikat fenyegették. A fogyasztóvédelmi hatóság vizsgálatot folytat a könyv ellen.

EGÉSZSÉGÜGY Januárban Magyarország eltörölte diszkriminatív szabályozását, amely megtiltotta a férfiakkal nemi életet folytató férfiaknak (MSM) a véradását, kihangsúlyozva, hogy ez így is egy „kockázatos magatartás”.

LAKHATÁS Évekig tartó jogi csata után eldőlt, hogy egy idős leszbikus pár törvényesen együtt lakhat egy önkormányzati lakásban. A pár annak ellenére szembesült diszkriminációval, hogy  bejegyzett élettársi kapcsolatban éltek, így a törvény ugyanolyan jogokat biztosít számukra, mint a házaspároknak.

A NEM JOGI ELISMERÉSE Május 19-én a parlament betiltotta a nemek törvényi elismerését. A 33. cikk szerinti módosítások kimondják, hogy a személyes okmányokon, például az anyakönyvi kivonatokon a „nem” helyébe a „születési nem” kifejezés lép, és ezeket az információkat nem lehet módosítani. A lépés lehetetlenné teszi a transz- és interszexuális emberek számára, hogy bármilyen dokumentumban megváltoztassák a nemüket vagy a nevüket. A nemzetközi válasz jelentős volt, a # drop33 hashtaget használó bejegyzések ezrei utaltak a törvényjavaslat konkrét cikkére, petíciókra és az Európa Tanács, az Európai Parlament, az ENSZ és még sok más szereplő nyilatkozataira. Számos transz-ember nyilvánosan felszólalt a tiltás hatásáról, amelyet a nem kormányzati szervezetek is kihangsúlyoztak, és beszámoltak arról is, hogy a segélyvonalakon egyre növekszik az öngyilkosságot tervező transz emberek száma.. November 24-én a Miskolci Ítélőtábla megállapította, hogy a 33. cikk egyes rendelkezései alkotmányellenesek, és az Alkotmánybíróság felülvizsgálatát kérte. Öt további ügy van folyamatban a Bíróságon, és tucatnyi az alsóbb fokú bíróságokon.

RENDŐRSÉG ÉS JOGALKALMAZÁS A bíróság jogellenesnek találta a rendőri intézkedést azokkal a  szélsőjobboldali aktivistákkal szemben, akik egy LMBT oktatási rendezvényt zavartak meg. Októberben a rendőrségnek nem sikerült megvédenie a „Meseország mindenkié” nyilvános felolvasását a homofób tüntetőktől. Az esemény online került megrendezésre.

KÖZVÉLEMÉNY ÉS ATTITŰD Szájer József európai parlamenti képviselő lemondása után a Medián megállapította, hogy a válaszadók 79% -a úgy gondolta, hogy a „homoszexuális” politikusokat nem szabad hátrányos megkülönböztetésben részesíteni.

SZEXUÁL ÉS REPRODUKTÍV JOGOK Május 5-én a parlament állásfoglalást fogadott el, amely megtagadta az isztambuli egyezmény ratifikálását, és ezzel a „gender” elismerését, illetve kijelentette, hogy a nemi alapú erőszak üldöztetésként való elismerése menedékjogi esetekben veszélyezteti a magyar hagyományokat és értékeket. Magyarország csatlakozott az abortusz elleni Genfi Konszenzus Nyilatkozathoz.

 MAGYARORSZÁG WEBOLDALA További információ a WWW.RAINBOW-EUROPE.ORG webhelyről

Az eredeti ITT érhető el.

Szólj hozzá

Ajánló Hasznoslehet Idegentollak