2016. júl 12.

Crossdressing a történelemben és a kultúrában #1 Berdache

írta: Miss Eszti
Crossdressing a történelemben és a kultúrában #1   Berdache

Régóta készülök erre a rovatra. A következő részek majd elszórva jelennek meg, de már van annyi ötletem, ami miatt érdemes nekiállnom.

Nem tudom eszetekbe jutott-e már az, hogy tulajdonképpen crossdressing mindig is volt amióta világ a világ. Számtalan helyen megörökítették, leginkább irodalmi szinten, és ma is vannak olyan helyek a világon ahol ez teljesen hétköznapi dolog. Akkor meg miért nem tudott átmenni a köztudatba az, hogy mi vagyunk és mindig is voltunk és, hogy nem kell rajtunk csodálkozni? Erre keressük a választ.

Berdache

Ez a jelenség az Észak-Amerikai indiánok között elterjedt jelenség. Hosszú történelmi gyökerei vannak és mind a mai napig megtalálható kultúrájukban. Az indiánok úgy tartják, hogy vannak olyanok akikben két szellem lakik, ezért nem kettő, nem is három, hanem négy nemet különítenek el: a férfias férfit, a nőies férfit, a férfias nőt és a nőies nőt. A nemek közti átjárhatóság itt sem volt azonban teljes körű. Ugyanis ha egy férfi testű két szellemmel bíró embert veszünk, akkor ő csak nő testűvel házasodhatott. Az is érdekes, hogy szabadon gyakorolhatta a női tevékenységeket és hordhatott női ruhákat, viszont a katonáskodás alól nem nyert felmentést. Ezzel szemben a társadalomban a választott neméhez illő besorolás illette meg. Azt is érdemes még megemlíteni, hogy sokaknak fontos szerepe volt bizonyos vallási szertartásokon és sokszor ők voltak a törzs gyógyítói is. A berdache jelensége mind a mai napig megtalálható az amerikai őslakosok körében, az ottani LMBT közösségben saját, különleges helyet foglalnak el.

Berdache indiánok a múlt század elejéről:

5d0642f2d62b447a7e90fcdd5f329f08.jpg

az-193_2_1_1.jpg

berdache.jpg

rabbit-tail_shoshone_member_of_captain_ray_s_scout_company_half-length_seated_with_bracelets_and_ornamented_vest_nara_530920.jpg

we-wa-a-zuni-berdache-full-length-portrait.jpg

we-wa_a_zuni_berdache_weaving_nara_523796.jpg

wewha3.gif

És egy modern példa:

monkman2webfinal.jpg

Szólj hozzá

Hasznoslehet