2016. feb 09.

Harisnya ABC

írta: Miss Eszti
Harisnya ABC

Amit ezekről a csodákról tudni kell!

harisnya.jpg

Régóta úgy vélem, hogy a nejlonharisnya az emberiség egyik legnagyobb találmánya. A tapintása, a légiessége, a változatossága... Enélkül nem érezheti magát igazán nőnek az ember!

A probléma csak az, hogy a harisnyákat manapság kizárólag nők hordják, így a beszerzésük - akárcsak más ruhadaraboknál - macerás lehet. Ebben a cikkben arra próbálok megoldást kínálni, hogy amikor a harisnyás polc előtt megállunk rutinosan nyúljunk a méreteinknek és igényeinknek legmegfelelőbb darabok után.

A harisnyák leginkább rejtélyes tulajdonsága a "den" . A "den” azt jelenti, hogy az adott fonalból 9000 méter hosszú szakasz hány gramm tömegű. Vagyis minél magasabb ez a szám annál vastagabb harisnyáról beszélünk. Ha a lábunkat nem tudjuk borotválni, érdemes minél vastagabbat venni, mert az nem látszik át.

A harisnya megfelelő méretének kiválasztása nem nehéz dolog. A harisnyák méretezése kétféle képpen történhet: a klasszikus L-XL-XXL stb.-vel, és számozással. Ezt a következő táblázat szemlélteti:

clipboard01.jpg

Vagy itt van a csomagolásokon megszokott mérettáblázat:

magic_maman_merettablazat.gif

Ha  nem lennél biztos a dolgodban, akkor létezik egy oldal ahol a testméretek megadásával a gép kiszámolja mekkora harisnya lesz jó rád:

Méretkalkulátor

Fontos még tisztázni néhány apróságot. Harisnyák között megkülönböztetünk: boka-, térd-, és combfixet illetve harisnyanadrágot. Ezek értelem szerűen arról kapták a nevüket, hogy mekkora rész takarnak a lábból. Érdemes odafigyelni tehát, hogy ha combfixet akarunk vásárolni, nehogy véletlenül térdfixet vegyünk.

clipboard0101212.jpg

Combfixeknél fontos továbbá, hogy alapvetően kétféle kivitelben készülnek. Az egyik szárának belsején egy szilikon csík van ami lehetővé teszi,hogy harisnyatartó nélkül se csússzon le, ez egy nagyon kényelmes megoldás. A másik változatból hiányzik ez a szilikon csík. Ezt a változatot csak harisnyatartóval, vagy arra alkalmas fűzővel tudjuk viselni. Ez az igazi klasszikus és istenien szexi combfix. Előfordul még olyan is, aminek a szárába egy szalag van befűzve és kötéssel tudjuk rögzíteni de ez nagyon ritka.

siren-harisnyatarto-c6f.jpg

Harisnyához nagyon szép kiegészítő lehet (főleg combfixekhez) a harisnyakötő, aminek a mai harisnyáknál már inkább csak díszítő szerepe van, mivel a szilikon csík miatt amúgy sem csúsznak le. És persze a menyasszonyi ruhák elmaradhatatlan kelléke.

kekharisnyatarto.jpg

Megemlítek még egy utolsó, speciális és nagyon mutatós csoportot is, az úgynevezett testharisnyákat. Ezek a törzsre vagy az egész testre kiterjedő lélegzetelállító harisnya ruhák.

leg-avenue-attetszo-harisnyatartos-testharisnya-8472-elolrol_1000.jpg

Ne keverjük őket össze a necc ruhákkal. Azok ugyanis nem a harisnyák anyagából készülnek, bár kivitelükben nagyon hasonlóak.

Én a különböző színekre és mintákra, fazonokra nem térek ki egyesével, ez úgy is mindenkinél ízlés kérdése és egy teljesen végtelen téma.

Remélem segít ez a cikk az első darabok beszerzésében! 

Harisnya nélkül nem nő a nő!!!

 

Szólj hozzá

Hasznoslehet