2021. feb 08.

Petra De Sutter

írta: Miss Eszti
Petra De Sutter

Belgium új miniszterelnök-helyettese Európa legfontosabb transznemű politikusa

Belgium új miniszterelnök-helyettese Európa legfontosabb transznemű politikusa

Írta: Amy Woodyatt és James Frater, CNN

  1. október 2

Képtalálatok a következőre: Petra De Sutter

Fotó: euractiv.com

(CNN) Közel két év kormányválsága után, Belgiumban ú kormánykoalíció jött létre - és új miniszterelnök-helyettese ma Európa legbefolyásosabb transznemű politikusa.

Az Európai Zöldek csütörtöki közleményében Petra De Suttert, a Flamand Zöld Párt, a Groen képviselőjét jelentették be az ország egyik miniszterelnök-helyetteseként.

De Suttert, aki 2019 júliusa óta az Európai Parlament tagja, hat másik politikus mellett nevezték ki a posztra - jelentette a Reuters hírügynökség.

Belgiumnak 2018 decembere óta nem volt teljes jogú kormánya, amikor összeomlott egy négypárti koalíció.

A 2019-es szövetségi választások és ez év márciusa között egy ügyvezető kormány irányította az országot élén az első női miniszterelnökel, Sophie Wilmessel, aki ma az ország első női külügyminisztere.

De Sutter a nőgyógyászat professzora, a termékenységi problémákra szakosodott, a Genti Egyetemen. A transzjogok és a reproduktív jogok hangos szószólója, és nyíltan beszélt saját transznőként szerzett tapasztalatairól.

"Negyven éves voltam, amikor úgy döntöttem, hogy teljes egészében az a nő leszek, aki mindig is voltam, ezen döntés miatt elveszítettem a kollégákat, ismerősöket, sőt a barátokat is" - mondta egy internetes oldalán közzétett interjúban.

"Nem mindenkinek volt olyan szerencséje az életben, mint nekem, hogy elfogadtak a munkahelyemen, a párkapcsolatomban és a családomban. Ebben a helyzetben nagyon kevés embernek van ilyen szerencséje. Ez az oka annak, hogy úgy érzem, tennem kell valamit a kevésbé szerencsésekért.  Nagyon erős igazságérzetem van, és annyira igazságtalannak találom, hogy a világon az emberek egyszerűen azért szenvednek, mert önmaguk szeretnének lenni"

De Sutter üdvözölte kinevezését a Twitteren, és így írt: "Hihetetlenül hálás vagyok a pártomtól kapott bizalomért. Tegnap este 1000 másik tag mellett zöld utat adtam az új kormánynak."

"Most ezzel a kormánnyal megtehetjük, ami szükséges ahhoz, hogy újraindítsuk hazánkat, és dolgozhassunk egy új jövőn minden belga számára"

De Sutter ma Európa legmagasabb posztot betöltő transznemű politikusa. Marie Cau Franciaország első transznemű politikusa lett, amikor az év elején Tilloy-lez-Marchiennes polgármesterévé választották, Olaszország első transznemű politikusa, Gianmarco Negri pedig tavaly lépett hivatalba Tromello polgármestereként.

Az eredeti itt érhető el: https://edition.cnn.com/2020/10/02/europe/belgium-deputy-pm-de-sutter-intl-scli/index.html

Szólj hozzá